Aan deze website wordt momenteel gewerkt.


Wat is FIRST®

Oprichter van FIRST®

FIRST®

In 1998 hebben FIRST-oprichter (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Dean Kamen en de eigenaar van LEGO Group Kjeld Kirk Kristiansen de krachten gebundeld om FIRST LEGO League te creëren, een krachtig programma dat kinderen betrekt bij speels en zinvol leren terwijl het hen helpt het plezier in wetenschap en technologie te ontdekken via de FIRST LEGO League ervaring.


In Nederland

FIRST® LEGO® League is een onderwijsprogramma waarbij kinderen van 4 t/m 15 jaar in teamverband aan de slag gaan met een maatschappelijk thema.

Het programma is opgedeeld in 3 divisies met bijbehorende leeftijdscategorieën waarin elk kind op zijn eigen niveau wordt uitgedaagd.

De kinderen ontwikkelen op deze manier hun 21e-eeuwse vaardigheden en zijn op een creatieve manier bezig met wetenschap en technologie.

Ze worden geïnspireerd om te experimenteren en kritisch te denken.

 

STEAM leren en robotica:

Het programma integreert STEAM leren en robotica in het onderwijs.

Hierdoor krijgen de kinderen te maken met innovatie, teamwork, programmeren en onderzoek doen en worden ze sneller digitaal wijs.

De vaardigheden die ze opdoen, zijn vaardigheden voor het leven!

 

Kernwaarden

Tijdens het hele traject staan de FIRST Core Values (kernwaarden) zoals sportiviteit, samenwerking en respect hebben voor elkaar centraal.

Deze kernwaarden behoren tot de fundamentele elementen die FIRST LEGO League onderscheiden van andere programma’s in zijn soort.

 

Diversiteit en inclusie

Diversiteit is een actueel thema, ook in het onderwijs.

Het lijkt een gemakkelijk thema, maar de ervaring leert dat dat niet zo is.

Bij Hessama Tech Jeugdwerk besteden we hier extra aandacht aan, want iedereen mag zijn eigen ik zijn!


Het is bewezen dat deelname aan FIRST leerlingen stimuleert om te kiezen voor een opleiding en carrière in bèta/techniek-gerelateerde gebieden, hen inspireert om leiders en vernieuwers te worden en hun 21e-eeuwse werk-privévaardigheden verbetert.

 

WAT IS FIRST TECH CHALLENGE?

Teams van middelbare scholieren en studenten worden uitgedaagd om een robot te ontwerpen, bouwen en programmeren om een vloerspel te spelen tegen de creaties van andere teams.

 

Het is veel meer dan robots bouwen.

FIRST Tech Challenge-teams (maximaal 15 teamleden, leeftijden 12 - 18) worden uitgedaagd om robots te ontwerpen, bouwen, programmeren en bedienen om het tegen elkaar op te nemen in een alliantiewedstrijd.

 

Onder begeleiding van volwassen coaches en mentoren ontwikkelen leerlingen STEM-vaardigheden en oefenen ze engineeringprincipes, terwijl ze de waarde van hard werken, innovatie en samenwerken inzien. De robotkit kan van jaar tot jaar worden hergebruikt en kan worden gecodeerd met verschillende niveaus van programmeren op basis van Java. Teams ontwerpen en bouwen robots, werven fondsen, ontwerpen en vermarkten hun teammerk en doen aan gemeenschapswerk om specifieke prijzen te verdienen.

 

Het leuke aan FTC is dat alle niveaus welkom zijn en nodig zijn, technisch of niet-technisch. Studenten en volwassen teamleden worden aangemoedigd om vaardigheden mee te brengen die ze al hebben, zoals coderen, elektronica, metaalbewerking, grafisch ontwerp, het maken van websites, spreken in het openbaar, videografie en nog veel meer. Volwassen coaches begeleiden studenten terwijl ze vaardigheden en zelfvertrouwen opdoen in een sportieve, inclusieve omgeving.

 

Elk seizoen wordt afgesloten met regionale kampioenschappen en een spannend FIRST Wereldkampioenschap.


14 tot 18 jaar: Onder strikte regels, met beperkte tijd en middelen, gebruiken FIRST® Robotics Competition-teams geavanceerde technologie om robots van industriële grootte te bouwen en te programmeren om een actievol, op alliantie gebaseerd spel te spelen op een themaveld. Met professionele mentoren en sponsors leren studenten technische en probleemoplossende vaardigheden die ze kunnen toepassen op situaties in de echte wereld, vandaag en in de toekomst. Elk team creëert een teamidentiteit, werft fondsen om zijn doelen te bereiken en werkt aan het promoten van STEM in hun gemeenschap.®

 

In de CHARGED UP℠ presented by Haas challenge zullen FIRST Robotics Competition-teams de kracht van engineering ontsluiten om hernieuwbare energie te transformeren en een betere toekomst van stroom te voorzien.


Bij FIRST® LEGO® League Explore maken kinderen van 6 t/m 10 jaar oud spelenderwijs kennis met wetenschap en techniek. Dit hands-on programma is speciaal ontwikkeld om de nieuwsgierigheid van jonge kinderen te stimuleren. Ze leren programmeren met een robotica set en creëren een gemotoriseerd LEGO-model.

 

Het programma

FIRST® LEGO® League Explore gebruikt thematische uitdagingen om kinderen te interesseren in het doen van onderzoek en het conceptmatig oplossen van problemen. Elke jaarlijkse uitdaging bestaat uit twee onderdelen, de ‘Laat Zien’ Poster en het Model gemaakt van LEGO onderdelen. Samen met de klas of het team ga je de uitdaging aan en doorloop je, begeleid door lesmateriaal, stapsgewijs de sessies.

 

Aan de hand van de FIRST Core Values doen ze nieuwe vaardigheden op. Zo leren ze samenwerken, respect te hebben voor elkaars ideeën, plezier te hebben en impact te maken.


Bij FIRST® LEGO® League Discover maken jonge kinderen van 4 t/m 6 jaar kennis met wetenschap en techniek door samen leuke uitdagingen op te lossen en modellen te bouwen met LEGO® DUPLO® blokjes. Leerlingen ontwikkelen gaandeweg technisch zelfvertrouwen, ontdekken hun talenten en leren samen te werken. Ieder jaar krijgen de  deelnemende kinderen een nieuwe en spannende uitdaging binnen een thema.

 

Het programma

De ontdekkingstocht van de kinderen begint met een exclusief LEGO® Education Discover model. Dit model van LEGO® DUPLO is het startpunt om kinderen zelf nieuwe ontwerpen te laten maken. Hierdoor ontwikkelen ze spelenderwijs de zogeheten STEAM-vaardigheden (wetenschap, technologie, techniek, kunst en rekenen).

 

 

Aan de hand van de FIRST Core Values leren ze het verband te begrijpen tussen oorzaak en gevolg, voorspellingen te doen, problemen op te lossen en samente werken.