Technologiewedstrijd voor kinderen van 9 t/m 15 jaar
FIRST® LEGO® League Challenge is een van de drie divisies van FIRST LEGO League, en is een internationale technologiewedstrijd voor kinderen van 9 t/m 15 jaar. FIRST LEGO League daagt kinderen uit te denken als wetenschappers en technici. Tijdens ieder seizoen werken de teams aan een innovatieproject, waarbij aan de hand van de ontwerpcyclus een probleem uit de praktijk moet worden onderzocht en opgelost. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren om hier vervolgens verschillende missies mee uit te voeren in een robotwedstrijd. De teams doorlopen beide onderdelen aan de hand van het aangeboden lesmateriaal.
Het programma
Innoveren, programmeren en presenteren
Innovatieproject
Tijdens ieder seizoen kiezen de teams, op basis van het jaarlijkse thema, een probleem uit de praktijk waarvoor ze een innovatieve oplossing gaan zoeken. Ze leren onderzoeken, samenwerken en uiteindelijk hun oplossing te presenteren.
Robotontwerp en robotwedstrijd
De kinderen leren hun eigen robot bouwen en programmeren om hier vervolgens verschillende missies mee uit te voeren op een opdrachtenparcours in een robotwedstrijd.
Finales
Uiteindelijk presenteren de teams alle resultaten tijdens een finale. Dit kan een klas- en/of schoolfinale zijn of een regiofinale, waar een afgevaardigd team zich presenteert. Jaarlijks strijden ruim 800 teams in 28 regiofinales om één van de plaatsen voor de landelijke finale!
Core Values
De kernwaarden die centraal staan in FIRST LEGO League
In FIRST LEGO League staan de FIRST Core Values (kernwaarden) centraal in alles wat de deelnemers doen. Door het toepassen van de Core Values leren de deelnemers dat vriendschappelijke competitie en wederzijds voordeel niet op zichzelf staande doelstellingen zijn en dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.
Ontdekking
We verkennen nieuwe vaardigheden en ideeën.
Innovatie
We gebruiken creativiteit en doorzettingsvermogen om problemen op te lossen.
Impact
We passen toe wat we hebben geleerd om onze wereld te verbeteren.
Inclusie
We respecteren elkaar en omarmen onze verschillen.
Teamwork
We bereiken meer als we samenwerken.
Plezier
We hebben plezier en vieren wat we doen!
Onderwijs
FIRST LEGO League als onderwijsprogramma
De visie van FIRST en LEGO Education is dat er zoveel mogelijk kinderen met FIRST LEGO League aan de slag kunnen.
Ieder kind moet de gelegenheid krijgen te experimenteren met programmeren, onderzoek doen, innovatie, teamwork
et cetera.
Stuk voor stuk dingen die voor ieder kind van groot belang zijn in zijn of haar ontwikkeling.
Het gaat dus niet meer alleen om techniekpromotie.
Het is voor ieder kind van belang deze ervaring mee te nemen in de verdere schoolloopbaan en daardoor ook een bewustere keuze te kunnen maken voor studie en beroep.
Daarnaast worden kinderen met het programma sneller digitaal wijs en zijn ze druk bezig met onderzoek doen en oplossingen bedenken. Die vaardigheden zijn vaardigheden voor het leven!
En dus sluit Hessama Tech zich hier helemaal bij aan!
FIRST LEGO League Challenge sluit aan bij de kerndoelen van het primair en voortgezet onderwijs en is goed te integreren in het lesprogramma.
Sinds 2016 is er begonnen met FLL Puur Sang en nemen de leerlingen van Kindcentrum Puur Sang deel aan het FIRST® Lego® League Challenge project.
Inmiddels zijn ze al 2 keer op een rij de regiokampioen van Helmond en zijn ze al een aantal keer op de Benelux finale aanwezig geweest.
Het mooiste is om te zien hoe de leerlingen hiervan groeien en ontwikkelen!
(Vanaf april 2024 stopt FLL Puur Sang te bestaan. En is er meer ruimte voor open teams.)
In het seizoen 2024/2025 gaat er wat veranderen.
In April sluit FLL Puur Sang.
En daardoor is er meer ruimte voor Hessama Tech Jeugdwerk om de zaterdagen in te zetten voor "Open" teams.
Dit betekent dat de zaterdag-teams van FIRST® LEGO® League en FIRST® Tech Challenge vrij toegankelijk zijn voor alle jeugdigen ongeacht op welke school zij leren.
Voorlopig mag er van de locatie gebruik gemaakt worden op Basisschool Kindcentrum Puur Sang locatie Loeswijk, waar het 7,5 jaar geleden is gestart.
Dit seizoen is het een beetje veranderd:
In september 2024 starten alle teams weer op, ouders ontvangen berichten met de planning hierover.
Voor FLL Explore wordt er een planning opgesteld tot februari 2025.
Voor FLL Challenge tot en met de laatste wedstrijd van hun team met afsluiting erna.
Voor FTC ook tot en met de laatste wedstrijd van hun team en daarna de afsluiting.
Er zal dit seizoen niet deelgenomen worden aan de off-season wedstrijd.
Projectmatig en overzichtelijk werken met het scrumbanboard en een sprintactiviteiten-blad! We hebben te maken met een generatie wat naar een nieuwe toekomst toe gaat. Binnen IT en ook al steeds meer andere bedrijven, hebben te maken met verschillende systemen om hun flow zo goed en efficient mogelijk te laten verlopen.
Zijn hier voorbeelden van.
Robotmissies:
De robotmissies zijn ook elk seizoen weer anders en hebben een connectie met het jaarlijkse thema. Elke missie wordt zelf in elkaar gezet en hebben zo ook hun eigen werking en leveren elk een bepaald aantal punten op na het uitvoeren ervan. Wanneer ze een match gaan spelen samen met een ander team, hebben ze 2,5 minuut de tijd om zoveel mogelijk punten te behalen.
De robot:
Wanneer de missietafel opgezet is gaan de leerlingen aan de slag met een ontwerp en de bouw van een EV3 lego technische robot. Deze robot moet aan bepaalde eisen voldoen, en zich houden aan bepaalde regels bij het rijden en het behalen van de missiepunten. Het is een robot met motoren en sensoren welke eerst geprogrammeerd wordt doormiddel van een applicatie die daarvoor ontwikkeld is. De applicatie maakt gebruik van de programmeertaal Scratch.
Programmeren
meten
tactiek
bouwtechnisch
pseudocode
diagrammen
Zijn een greep uit de activiteiten waar de leerlingen zich mee bezig houden.
Ook in 2024 stappen we over naar de Spike Prime, maar zullen zeker nog activiteiten hebben met de EV3's.
Het uitwerken van een innovatieproject:
Leerlingen horen elk seizoen weer een andere opdracht in een wereldprobleem. Ze gaan onderzoeken en naar professionals. Op excursies of online. Ze kiezen ook een land uit de wereld die ze meenemen in het onderzoek. En ze verbeteren.
Duurzaamheid is er altijd een onderdeel in, maar ook techniek en toekomstgericht.
De de fasen leerkuil en ontwikkelingen van executieve functies worden hier heel veel doorlopen
Binnen FIRST noemen ze deze de Core Values, en dat zijn ze natuurlijk ook, kern waarden!
Talenten:
Talenten vinden in jezelf is altijd een uitdaging! Maar het gaat bijna als vanzelf omdat je hier met verschillende talenten in aanraking komt. Je hoeft dus niet binnen te komen met bepaalde talenten want leren mag ook de ruimte hebben.
Hieronder zie je voorbeelden van talenten die je tegen kunt komen in ons projectwerk.
1. Software Engineering
2. Mechanica Engineering
3. Ontwikkelen & Uitvinden
4. Test & Analyseren
5. Teamleiderschap & Coachtechnieken
6. (Social) Media & Journalistiek
7. Communicatie & Vreemde Talen
8. Muziek & Theater
9. Administratie.
10. Presentaties maken/presenteren
En waarschijnlijk zijn er nog een tal om te bedenken, het is ook een beetje afhankelijk van het wereld thema wat elk jaar een nieuw onderwerp is.
De lego Spike Prime is een nieuwe en leuke uitdaging. Aangezien lego heeft besloten om binnenkort de EV3 niet meer te ondersteunen zal deze robot ons toekomstige onderdeel gaan worden. En in het nieuwe seizoen 2024/2025 mag de EV3 ook niet meer mee naar de wedstrijd als wedstrijdmodel. Er is al wat mee geoefend. En wat deze robot leuk maakt is dat de onderdelen een eenvoudigere vorm hebben zodat ze overal op passen en in te bouwen zijn. Er zijn speciale pinnetjes die helpen bij kabelmanagement. Er is een gyro-meter ingebouwd in de hub, in plaats van een aparte sensor om aan te sluiten? En de aansluitpoorten zijn universeel. Ook zijn er verschillende raamvormige delen om het bouwen nog makkelijker te maken. En de kleuren zijn natuurlijk heel erg gezellig!
Wat betreft het programmeren is deze applicatie leuk gebouwd. Je kunt er namelijk kiezen welke programmeertaal jij leuk vindt. Want de applicatie heeft maar liefst 3 opties. De Actieblokken, Scratch en Python, geweldig! Ook is de applicatie van de Spike uitgebreid met extra opties die bij de EV3 niet mogelijk waren.
Kortom we hebben er zin in!